Николай Петков: Почти е изчерпано времето за ограничаване на глобалното затопляне

Николай Петков от авторския ни екип пред БНР – Радио Благоевград относно началото на конференцията за климатичните промени – COP28.

От 30 ноември до 12 декември 2023 година Дубай, Обединените арабски емирства, е домакин на 28-та годишна среща на върхапо-известена като COP28. Делегати от 197 държави и представители на множество организации обсъждат и договарят важни въпроси, свързани с ограничаването и справянето с климатичните промени. Общият брой на всички участници се очаква да достигне до 70 000 души, което прави тазгодишния форум най-посещавания в историята. „Реалистичният хоризонт за изпълнение на Парижкото споразумение почти свършва и специално целта за ограничаване на глобалното затопляне до 1.5 градуса“, подчерта в интервю за Радио Благоевград Николай Петков от екологичното сдружение „За Земята“ и автор в платформата „Климатека“. Сред основните теми на световния форум той посочи глобалната равносметка, която трябва да се направи; актуализацията на  националните приноси; утрояване на възобновяемата енергия до 2030 година; фондът “Загуби и щети” да придобие конкретен вид и да заработи. „Все пак има голям напредък в развитието на ВЕИ, както и на електромобилите, но това не е достатъчно“, коментира още Николай Петков и съобщи, че България е сред 20 държави, подкрепили декларация за утрояване на ядрената енергия.

България за първи път изпрати впечатляваща делегация от 200 души, има свой павилион, който откри президентът Румен Радев. Програмата на българския павилион може да следите на сайта на МОСВ: https://www.moew.government.bg/bg/klimat/cop28/.  Нашата страна е заявила готовност да бъде домакин на COP29 през 2024 година. На този етап не е ясно дали това ще се случи, защото към момента е известно само, че домакинството на COP29 би трябвало да бъде в страна от Източна Европа, но Русия, блокира това домакинството  в държава от ЕС.

Дали ще се постигне историческо споразумение, бих казал, че  очакванията  не са толкова големи. Но отговорността е много голяма, защото времето вече е почти изчерпано, ако наистина искаме да изпълним  Парижкото споразумение“ ,  подчерта Николай Петков.


Пълния запис от итнервюто изслушай тук.