Надежда Шопова от екипа ни в интервю за БНР “Благоевград” за това как климата и климатичните промени се отразяват върху качеството на виното.
„В последните години сме свидетели на затопляне на температурата на въздуха. В Югоизточна Европа и в частност в нашия регион е с повече от 0.8 от градуса, което се отразява на условията на растеж и развитие на растенията, в частност и на лозята. Или иначе казано, метеорологичното време е затворено във всяка бутилка и създава така ценната принадлежност към мястото на отглеждане“, коментира за Радио Благоевград Надежда Шопова, инженер – агроном, асистент в секция „Климат“ в Института за изследвания на климата, атмосферата и водите към БАН. „Основната тенденция е повишаване на температурата, по-топлите зими и засушаванията, които в последните 30 години не са се променили драстично. Валежите запазват нивата си, но така или иначе, те са недостатъчни и са нужни активни мерки за напояване“, посочи още Надежда Шопова и анализира последствията от климатичните промени за лозарството и винарството. Сред положителните са: възможности за отглеждане на лозя в райони с по-висока надморска височина, а по-продължителните топли и сухи периоди позволяват да се натрупват захари и багрила в гроздето и да се произвеждат по-качествени вина. Негативният ефект на климатичните промени е свързан с екстремални явления, като силни интензивни валежи или продължителнигорещи вълни, наводнения, градушки и други. В тази ситуация „както в света, така и у нас, водещата роля ще е на земеделската наука и селекцията“, подчерта Надежда Шопова и посочи, че Европа продължава да бъде световният лидер в производството на вино. Най-голям дял в него имат Франция, Италия и Испания.
Оригиналната публикация, заедно с пълния запис от гостуването, виж тук. Статия на Надежда Шопова за виното прочети тук.