Надежда Шопова: Надявам се българският розов домат да продължи да присъства на трапезата ни

Интервю на Надежда Шопова от авторския ни екип за БНР – Радио Благоевград относно бъдещето на българския розов домат.

Надежда Шопова е асистент в Института за изследвания на климата, атмосферата и водите към БАН. В публикация за платформата „Климатека“ под заглавие „Ще издържи ли българският розов домат на екстремните температури?“, авторката анализира климатичните изменения, повишената честота на екстремните събития и влиянието, което имат върху отглеждането на домати на открито. „Аз съм израснала с вкуса на българския розов домат, той си е извоювал правото да бъде разпознаваем“, подчерта в интервю за Радио Благоевград Надежда Шопова, но посочи, че се наблюдава намаление на площите и добивите, както в национален, така и в глобален мащаб. Прогнозите са за до 6% спад в добивите на домати в големи региони на отглеждане, каквито са Италия и Калифорния до 2050 година, според скорошно проучване, публикувано в Nature.

Повишението на температурите, засушаването или прекомерните валежи, са сред сериозните заплахи за добивите при доматите. Усилва се и агресивността и вредната дейност на болестите и неприятелите, вследствие на промените в условията на средата.

Нашите местни сортове са с по-малки добиви и в по-голямата си част се случват в селските ни дворове. Производителите се ориентират към по-устойчиви, към по-високодобивни и безколови варианти. Така че, може би не е случайно, че учените са се обърнали към гражданската наука, има такива проекти, които разчитат на хората да помогнат“, сподели още експертът и посочи, че  с помощта на любителите градинари учените търсят идеалния домат в три държави – България, Испания и Италия.

Аз се надявам розовият домат да продължи да присъства на българската трапеза, да бъде традиционно емблема на страната, да можем да го запазим и отглеждаме в по-широк мащаб“,

прогнозира Надежда Шопова.

Цялото интервю изслушай тук.