80% от вредните емисии са произведени от богатите. Може ли да компенсира обикновеният човек, загрижен за климата?

Д-р Милена Статева от авторския ни екип участва в интервю пред БНР “Хоризонт”, в което разказва за проекта “Разкриване”, в който се прави анализ за проблемите на комукирането на киматичните промени в България.

“Проектът е насочен към подпомагане на медиите, НПО и разработващите политики да подобрят механизмите на комуникация. Не изследваме какви са маркетинговите подходи към общуването по климатичните промени. Изследваме къде се чупи в голямото пространство, в обществените конфигурации тази рамка, в която се случва говоренето по проблема”, поясни пред БНР научният ръководителна проекта д-р Милена Статева.

Изследването ще бъде представено на 16 декември

82% от хората казват, че виждат знаци за климатични промени в последните 10 години, но имат малко информация какво трябва да се направи извън индивидуалния принос, отбеляза тя, позовавайки се на актуална анкета в сайта Климатека.

Статева подчерта липсата на енергия и време за справяне с промените в климата от страна на отделния човек, но посочи:

“Хората много се ядосват, защото непрекъснато им се вменява лична отговорност и вина за климатичните промени, а всъщност това, което не се отчита, не се обсъжда, е отговорността на елитите. Повечето от емисиите – 80%, са произведени от богатите. Обикновеният човек, колкото и да се старае, не може да компенсира.”


Пълното запис на интервюто чуй тук. Повече за изследването на д-р Статева прочети тук.