Милена Статева: Няма “зелен преход” без климатична справедливост

Интервю на д-р Милена Статева за БНР – Радио Благоевград относно справедливостта на зеления преход.

Няма зелен преход без климатична справедливост – под това заглавие Милена Статева, доктора по социология  и социален психолог  публикува в платформата „Климатека“, с която рубриката „Премини на зелено“ си сътрудничи активно.

Климатичните промени в много голяма степен са социален проблем, тъй като те са породени от социалните развития – икономически, политически, културни“,

коментира за Радио Благоевград  д-р Статева.

В отговор на въпроса, защо убягва връзката, зависимостта на реалния живот от климатичните промени, тя посочи, че се „чупи“ комуникацията с хората, заради това, че особено обикновените хора, тези които сме болшинството, сме обвинявани за климатичните промени. И също така от нас се очаква да понесем цената на зеления преход“.  

Според Милена Статева трябва да се събудим като граждани, да се организираме като демос и „да си поискаме  ролята на масата на преговорите. Да говорим за последствията от климатичните промени,  от мерките  и решенията от наша гледна точка, защото ние – демосът сме тези, които носим основните последствия от климатичните промени и не е редно да платим цената за мерките“.


Цялото интервю изслушай тук.