Милена Статева: Проблемите с климата и жените имат съвсем реални измерения

Съвместен материал на д-р Милена Статева и Росинка Проданова от БНР – Радио Благоевград, разработена в рамките на лабораторията „Наука и журналистика за климата“.

Милена Статева е доктор по социология, социален психолог и процесен консултант. Тя е част от авторския екип на платформата “Климатека“, която и тази година организира лабораторията “Наука и журналистика за климата”.

Темата за климатичните промени и насилието над жени е нова и не добре изследвана. „Климатичните промени и насилието над жени могат да бъдат разбрани най-вече от гледна точка на разбирането на насилието, което отива отвъд чисто физическите му измерения, както сме свикнали да го разбираме и работи повече със системния подход, символните нива. И от тази гледна точка се оказва, че има много общи неща между  насилието на жени и климатичните промени. В същото време това е важно, защото подсказва връзки между нещата, които могат да се направят,  за да се противопоставим и на двата феномена“, поясни за Радио Благоевград Милена Статева. Тя подчерта, че връзката между климатичните промени и насилието над жени може да се търси в понятието за климатична справедливост и че е особено важно да си даваме сметка, че целият свят е една отворена система, в която отношенията и връзките между различните феномени и кризи се препокриват в много отношения.  „В България много малко се говори за проблемите с климата и жените, но тази връзка има съвсем реални измерения“, каза още Милена Статева. „На първо място, това което  трябва да се случи е да се даде глас  на  жените и тяхната перспектива предвид, че бидейки майки, те са много по-разтревожени, притеснени за бъдещето на децата си“.  Нужно е и повече жени да участват във вземането на решенията по отношение на  климата, насилието над жени и свързаните кризи.


Пълния запис от интервюто изслушай тук.