Милена Статева: Реалният живот е много по-интересен от измислените филми в Холивуд

Милена Статева от екипа ни в интервю за БНР – Радио Благоевград по въпроса как масовата култура и по-специално киното гледат към климатичните промени.

Милена Статева е доктор по социология, социален психолог, част от авторския екип на платформата „Климатека“. Тя изследва темата как масовата култура, по-специално киното гледат към климатичните промени. „Киното е изключително важно, защото то създава един балон, в който живеем и който  ни оформя като личности“  подчерта в интервю за Радио Благоевград Милена Статева и напомни, че от десетилетия киното „работи“ за модела на консуматорското общество. Новите тенденции обаче са в екологичното социално изкуство, което да измести акцента от производството  на консуматори – към връзката с природата, с животните, с климата, с атмосферата.

 „В българския фолклор разполагаме с много такива примери, които говорят с връзката ни с климата: “я кажи ми, облаче ле бяло“ или „звезди обсипят свода небесен”Неща, които все по-трудно се случват в наши дни, заради замърсяването на въздуха и промяната в климатичните условия “, каза още Милена Статева. Тя назова редица впечатляващи образци на документалистиката с екологична тематика. Сред тях – „Дишай“ от 1988 година,  съвременните български филми “Преди края”, “Гората на Димо”, изложбата „Nature morte“, документалната поредица “Факторът природа” на фондация „Р’Арт“, както и богата колекция от документални и разследващи филми на „Синема Политика“ – мрежата за разпространение на независимо документално кино с актуална социална и политическа тематика. „Реалният живот е много по-интересен  от измислените филми в Холивуд“, подчерта  Милена Статева.

Според нея българите „трябва да се откажем от нуждата да се разтушаваме и развличаме за сметка на начините, които се предлагат от съвременното изкуство и да бъдем мобилизирани, да се стегнем, да вземе мерки, защото става въпрос за собствения ни живот, за местата,  животните и природата, които обичаме. Става въпрос за децата ни и за бъдещето на тази планета“ .


Пълния запис от интерювто изслушай тук.