Михаела Александрова: Добрата информираност и критичното мислене са решаващи в борбата с грийнуошинга

Михаела Александрова от екипа ни в интервю по БНР – Благоевград, където тя говори по темата за грийнуошинга, обяснявайки как обществото може да се предпази от тази практика.

Днес по-лесно е да се информираш, по-трудно е да анализираш и да отсяваш информацията критично. Така, че всеки, който развива себе си като мислеща личност и прояви любопитство да се запознае с рисковете на грийнуошинга, ще увеличи значително вероятността  да взима разумни потребителски и обществени избори“, коментира за Радио Благоевград Михаела Александрова, доктор по политология от катедра „Международни отношения“ в УНСС. Тя обясни как работи този механизъм за манипулация, посочи така наречените седем „гряха“ на грийнуошинга: премълчаване на важна информация: липса на доказателства: неопределеност на информацията: подвеждащи етикети и лога: използване на нерелевантни твърдения: акцентиране на по-малката от две злини: използване на лъжи. „От полза за по-пълноценното разбиране и на други проявления на грийнуошинга, би било разглеждането му в различен контекст: икономически, политически и социален“, каза още младият учен.

Каква е ролята на активното използване на „зелен“ език при грийнуошинга? Какви са рисковете за потребителите? Как обществото, хората да се ориентират и предпазват от капаните на заливащите ги примамливи предложения с марка “еко“? 

Пълния запис от интервюто чуй тук. Статията на Михаела Александрова за грийнуошинга прочети тук.