Елица Станева – Бритън: Нужни са самодисциплина и много усилия в борбата с конспиративните теории за климата

Елица Станева от авторския ни екип в интервю за БНР Благоевград относно конспиративните теории за климата.

Винаги ми е било интересно отражението на дадени проблеми и не можем да отречем, че промените в климата са едни от най-големите проблеми. Въпреки, че често ги отричаме или неглижираме. За жалост това се отразява на психичното здраве и на нас, и на децата ни“, сподели в интервю за Радио Благоевград Елица Станева – Бритън.  Темата за климатичните промени и влиянието им върху психологията на хората е интересна и важна, защото „от индивидуалното започва всичко, колкото и да е най-трудното за промяна, оттам се изграждат и връзките ни с любимите, с обществото. Това социално отражение води и до така наречените по-високи степени, като политическо, международно. Затова индивидуалното е много важно“, подчерта младият учен. 

Тревогата е, че  конспиративните теории, фалшивите новини за климата водят до разколебаване на ценностите и климатичните политики. Въпреки видимите климатичните промени и научният консенсус по въпроса, нивото на информираност на обществото е тревожно ниска, сочат социологически проучвания. Алармиращ е и фактът, че мнозинство от хора са убедени, че въобще няма нужда да се запознават с подобни научни факти (според проучване за нагласите към науката и технологиите в Европа). “В България и политически формации допринасят за задълбочаване на проблема.“, отбелязва Елица Станева – Бритън и подчертава, че „са нужни самодисциплина и много усилия“ за ограничаване на въздействието и на конспиративните теории за климата.

Пълния запис на участието на Елица изслушай тук. Статията на Елица Станева относно конспирациите за климата прочети тук.