Експерт: При биологичното земеделие намесата на човека е минимална

Главен асистент Надежда Шопова гостува в предаването “България сутрин” по Bulgaria on air и разказва какво трябва да знаем за биологичното земеделие и какви са неговите предимства.

“Ние разграничаваме конвенционално, интегрирано и биологично земеделие. В конвенционалното се използват пестициди, които са изкуствено създадени и биха могли да се използват лекарства и антибиотици. Интегрираното включва комбинация от биологично и конвенционално, докато при биологичното земеделие се гледа на системата като на един жив организъм, който поддържа баланса си сам, а намесата на човека е минимална“, заяви гл. ас. Надежда Шопова от Института за изследвания на климата, атмосферата и водите към БАН в студиото на “България сутрин”

Тя посочи, че изпробват биологични торове и се оказва, че почвата става много по-трайно обогатена и микроорганизмите, които се създават на тази база, подпомагат развитието на растенията.

По думите ѝ пред Bulgaria ON AIR така се запазва почвата и се обогатява

“В фермерските пазари има продукти, които не са непременно сертифицирани, но са с подобни характеристики и се биологично чисти”, завърши гл. ас. Надежда Шопова.

Записа на интервюто изгледай тук. Статията на Надежда Шопова за биоземеделието прочети тук.