Е-кономика, 28.09.2022: Михаил Димитров и д-р Мария Трифонова

Д-р Мария Трифонова от авторския ни екип гостува в предаването Е-икономика в Euronews Bulgaria. Тя коментира потенциала на вятърната енергия в България. 

В момента в България има инсталирани 750 MW наземна вятърна енергия. Но ако говорим за вятърна енергия в морските пространства, Черно море е единственото европейско море, което към сегашния момент няма такива инсталации.

Трифонова споделя, че желанието на ЕС да увеличи енергията добивана от вятър, няма как да се реализира, ако подобни проекти продължават да се развиват само в северната част на континента. Гостът коментира и задълженията на България по Плана за възстановяване и устойчивост, който предвижда страната да направи проучване за подходящи зони за изграждане на офшорни вятърни паркове. 

“Техническият потенциал на България е за 116 GW офшорна вятърна енергия. Когато вземем под внимание различните рестрикции от екологични съображения или отстоянията от морските пътища и военни база, се очертават няколко обещаващи зони. А само една от тях, близо до румънската граница може да осигури 4 GW енергия”, посочи още д-р Трифонова.

Трифонова коментира и дали има инвеститорски интерес за изграждане на такива паркове в България. 

В предаването бе разгледан и случая с Кипър, където дървото рожков може да се окаже екологичен заместител на какаото в шоколада.

При това, растението носи приходи за хората на острова и изисква минимални разходи. Повече по темата и целите разговори гледайте във видеото.

Пълния запис от интервюто изгледай тук.