Въглищните централи: Между опасенията от затварянето им и изискванията на зеления преход

Участие на Мария Трифонова от авторския ни екип в дискусия по BTV относно енергийния преход в България.

„Конкретният повод протеста да се случи днес са изключително крайните решения, които трябва да се вземат в много кратки срокове, свързани с териториалните планове за справедлив преход“, каза вицепрезидентът на КНСБ  Огнян Атанасов по bTV.

„В териториалните планове сега е заложено силно производство на електроенергия от въглища, което обрича енергетика ни на доста сериозни проблеми. В териториалните планове има затваряне на въглища още 2026 година“, посочи той.

„Днес постигнахме споразумение с правителство, че крайната дата, която ще се коментира, за затваряне на въглищното производство е 2038 година“, подчерта Атанасов.

„Ние предложихме и се прие да се подпише споразумение за справедлив преход“, каза още той.

„Енергията отива към това да запазим структурата в енергийния сектор, както я познаваме в миналото. Новите реалности България не може да ги диктува“, каза Мария Трифонова, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията

„Не мисля, че 2038 година съответства на данните“, каза тя. По думите й имало два сценария. Единия е 203- година, а другият е 2038 като крайна дата.

„Енергията от въглищни централи няма да бъде конкурента още в интервала 2025-2030 година“, посочи Трифонова.


Пълният запис от участието изгледай тук.