“Поумнява” ли транспортът в София?

Д-р Лидия Витанова от авторския ни екип гостува в предаването “Ритъмът на столицата” по Радио София, където говори по темата за умен градски транспорт.

Увеличеният автомобилен трафик, задръстванията и лошата инфраструктура водят до увеличени емисии, замърсяване на въздуха, градски топлинен остров, влошаване на човешкото здраве и цялостен дискомфорт на жителите.

Прилагането на технологични решения и стратегии мога не само да отстранят проблеми, но и да допринесат за свързаност, характерна за един съвременен умен град.

„Пример за умен транспорт могат да бъдат облачни изчисления и безжична комуникация, базирани на услуги свързани с местоположение и други инструменти за подобряване на мобилността. Зад умните транспортни системи всъщност стои мрежа, която свързва превозни средства, хора и градска инфраструктура“, обясни тя пред БНР-Радио София в телефонно включване от Япония.

По думите на специалиста, умният транспорт допринася за безопасността на жителите (доказано стават по-малко пътни произшествия).

„Когато има безопасност, има ефективност и сигурност. Стига се до отговорно публично управление на инфраструктурата, до борба с изменението на климата“, подчерта Витанова.

Тя даде примери от умното управление в японските градове, включително и за бързото, успешно паркиране. Екологът отчете, че и в България вече навлизат елементи от умния транспорт – например електронните билети, използването на приложения при транспорт до поискване, дори по-широкото използване на електрически превозни средства.

Според проучване през 2022 г. за изминаването на 10 км в София са били необходими 20 минути и 20 секунди – с 10 секунди повече спрямо предходната година.

Друга класация нарежда София на 119-о от общо 183 места, показвайки нисък показател по отношение на устойчивостта и качеството на живот. 


Пълното интервю изслушай тук.