Д-р Лидия Витанова: Умните градове правят ежедневието по-лесно

Интервю на д-р Лидия Витанова от авторския ни екип за БНР – Радио Благоевград относно умните градове.

Ефектите на умния град могат да бъдат формулирани по множество начини. Но като цяло е много важно да се заложи на общество, което означава реализация на безопасен, на висококачествен живот на жителите. Това е първото нещо. Второто, което е важно, това е икономиката – как да бъде устойчива и креативна в едно градско управление. И не на последно място е околната среда – това е реализация на екологично чисти гардове и региони, като тук влизат климатичните проблеми и устойчивостта към тях“

коментира ефектите на умния град Лидия Витанова – инженер еколог, доктор по климатология, автор в платформата “Климатека“.

В специално интервю за Радио Благоевград, българският учен посочи, че „е много важно да бъдем информирани и съпричастни по даден проблем, не само свързани с умните градове, но и като цяло. Много важно и необходимо е да знаем същността на дадения проблем и как работи той. В случая с умия град  е съществена ролята на хората, участието на институциите  – определящо“. От общо 118 класирани градове, София се намира на едва 107-мо място, според годишния доклад, изготвен от Института за развитие на управлението към Сингапурския университет за технологии и дизайн (SUTD). През 2021 година първите места в тази класация са заети от Сингапур, Цюрих и Осло.

Д-р Лидия Витанова подчерта, че трябва да се учим от страни като Япония, от нейния опит за намаляване на разрушителните последици от земетресения, като даде пример за стандартите в строителството на училищата в Япония, за редица информационни кампании и други превантивни мероприятия в островната държава.

Д-р Лидия Витанова живее и работи в Япония вече десет години. „Само позитивно е да бъдеш българин в Япония, защото японците знаят много добре за българското кисело мляко, знаят за розата. Винаги говорят с възхищение за нас, така че мога да кажа, че съм горда българка в Япония“.


Цялото интервю изслушай тук: