Един за всички, всички за природата

Новият брой на списание Виж! е посветен на климатичните промени. В него е включено интервю с Пламена Маринова и Оля Стоянова от екипа ни, които споделят за това каква е ролята и визията на Климатека за информираността на българското общество за климатичните промени.

“Искаме за климатичните промени да се говори достоверно, само с научни факти, и то от български учени и специалисти, които разбират от работата си, следят всички нови изследвания и стоят с името си зад всяка публикация”.

Платформата има за цел да направи информацията около климатичните промени по-достъпна и структурирана и така до голяма степен развива зелената журналистика у нас. Сред темите, които последно са засегнати, са начинът, по който фалшивите новини влияят негативно на глобалните климатични политики, детайли около финансовите механизми за помощ и специфики от Зелената сделка на ЕС, температурните рекорди в Европа през юли.

За две години Пламена Маринова, заедно с журналистката, драматуржка, поетеса и писателка Оля Стоянова, събират екип от 25 учени и експерти от различни направления, пред които стои предизвикателството на разбираем, но и компетентен език да обяснят сложни проблеми. Към настоящия момент те имат над 180 авторски публикации.

“Част от нашите автори водят нови автори, други учени и експерти сами ни откриват, а и ние продължаваме да сме отворени за нови имена и гледни точки. И за двете ни е важно как се пише у нас за наука и какво е мястото на науката в медиите. Търсим повече анализ, повече дълбочина, търсим научен и експертен профил на авторите”, казва Оля Стоянова, която в края на миналата година издаде най-новата си пътешественическа книга — “Пътеводител на хубавите места”, в съавторство с Живко Джаков и под знака на “Жанет 45”. 

По какъв начин двете планират да развият “Климатека” в близко бъдеще повече като медия по въпросите за екологията или повече като платформа, журналистическата и информационна част от която ще е само една от съставките? Пламена не вижда “Климатека” като медия, а като партньор на медиите. “Искаме дългосрочно да стимулираме диалога по темата и да продължим да изграждаме мост между научната общност и медиите, за да може висококачественото съдържание по темата да достига до все повече хора, нашите учени да имат все повече медийни изяви, да работят все по-добре с журналистите и да видим цялостно подобряване на информационната среда по темата за климатичните промени у нас.” 

Пълното интервю прочети тук.