Януари 2022 г. – топъл старт за новата година

В голяма част от Стария континент средните температури през месеца са били наднормени

Д-р Симеон Матев е автор в Климатека и доктор по климатология, защитил е докторат на тема „Съвременни изменения на климата в България“. В момента е асистент по климатология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в катедра „Климатология, Хидрология и Геоморфология“, като основните му научни интереси са в областта на изменението на климата, дългосрочните прогнози и климатичните фактори за геоморфоложки процеси. Има богат медиен опит, бил е в екипа на „Времето“ в почти всички наши телевизии, както зад кадър, така и в ефир.

Януари 2022 г. – по-топъл за голяма част от света, но в Източна Канада, Индия и Северна Африка e с температури под нормата. В Аржентина са поставени нови 75 „топли“ рекорда, в Австралия измериха 50,7 °C, докато в Атина и Истанбул снежни бури блокираха пътното движение. У нас бяха поставени и няколко дневни рекорда до 5 януари, главно на места в Североизточна България – Силистра, Русе и Търговище, а на Йордановден и в София и Варна. Като най-високите стойности у нас достигнаха 20°C. 

Според обобщената информация от Европейската служба за изменение на климата Коперник (C3S) средната температура на въздуха през януари 2022 г. в глобален план е с 0,47°C по-висока спрямо стандартния климатологичен период (1981 – 2010 г.). Месецът обаче е бил с 0,28°C по-топъл от настоящия климатологичен период 1991 – 2020 г. С тези данни първият месец от годината се нарежда на шесто място в класацията за най-топъл януари, като е бил с близо 3 десети от градуса по-хладен от рекордьорите и водачи в тази класация, случили се през 2020 и 2016 г. (Фиг. 1). За последните 10 г. глобалната средна температура през януари се е повишила с 0,19°C. 

Фигура 1. Отклонение на средната температура на въздуха за януари 2022 г. спрямо нормата за 1981 – 2010 г. за цялото земно кълбо от 1979 г. насам. Източник: C3S/ECMWF

По света

Януари, както и почти всички месеци през последните няколко години, в по-голямата част на планетата е с положителна аномалия. Но зад тези осреднени глобални стойности се крият големи регионални различия. Нещо повече – не липсват места със средни температури под обичайните, и те изобщо не са малко. С най-голяма отрицателна аномалия се отличават Източна Канада, североизточните щати и крайбрежието на Аляска в САЩ, както и големи площи в Източна Антарктида (Фиг. 2). По-студено от обичайното, макар и с неголеми отрицателни аномалии, са големи части от тропичните и субтропични райони на Африка, Бразилия, Индия и Южна Австралия. От топлите райони се открояват тези с най-голяма положителна аномалия, а това са Централна Азия и голяма част от Сибир. Полуостров Камчатка и Западна Гренландия също са със забележителна положителна аномалия. В Южна Америка впечатление направи Аржентина, където наднормените средни температури са подпомогнати от продължителна гореща вълна. Според Националната Метеорологична Служба на Аржентина по време на горещата вълна в различни станции в централната и северната част на страната са поставени 75 рекорда, като са подобрени абсолютните максимуми за деня, а в някои станции и за месеца. Горещините доведоха до рекордни нива на електропотребление и в редица населени места е имало недостиг на електроенергия. В Бразилия също са регистрирани екстремно високи температури, като в град Bagé, Rio Grande do Sul са отчетени 41,7°C, най-високата температура в градчето от 1912 г. насам. Високите температури в Южна Бразилия са били придружени и от силни гръмотевични бури, градушки и поройни извалявания. 

Фигура 2: Отклонение на средната температура на въздуха за януари 2022 г. спрямо нормата за 1981 – 2010 г. за цялото земно кълбо. Източник: C3S/ECMWF

Австралия също не бе подмината от екстремно високи температури. Въпреки не особено голямата положителна аномалия на средните температури на континента, в средата на месеца се създадоха условия за изключително високи температури по западното крайбрежие. В градчето Онслоу на 13 януари са отчетени 50,7°C, с което се изравни измереният на 2 януари 1960 г. абсолютен максимум на Австралия. 

Над повечето океани и морета средните температури също са по-високи от обичайните. По-големи площи с отрицателна аномалия им в южните части на Индийския океан. Тропическите и субтропичните региони в източната част на Тихия океан също са под средното ниво, въпреки продължаващото отслабване на Ла Ниня . В Индийския океан и над извънтропичните части на Южния океан имаше смесица от топли и студени температурни аномалии.

В Европа

В Европа януари 2022 г. е със средни температури над нормата, като аномалията спрямо периода 1981 – 2010 г. е около 1,2°C, а спрямо новия климатологичен период 1991 – 2020 г. е 0,79°C. Въпреки наднормеността си тазгодишният януари е извън топ 10 на най-топлите месеци януари. За този месец е характерно, че са се случвали големи положителни аномалии и през 80-те и 90-те години на ХХ в., а месеци с отрицателни аномалии има в съвремието, като например през 2010, 2016, 2017 и 2019 г. Обикновено през повечето месеци големите положителни аномалии са съсредоточени през последните 10 – 15 г., а поднормени са били условията най-често през миналия век. 

За разлика от януари 2021 г., през януари 2022 г. в голяма част от Стария континент средните температури са наднормени, като колкото по на север се отива, толкова положителната аномалия става по-голяма (Фиг. 3). Най-топло спрямо нормите си беше в Крайния Север на Европейска Русия, както и на Скандинавието. Осло има нова на-висока януарска максимална температура 12,5°C измерена в средата на месеца. 

Фигура 3: Отклонение на средната температура на въздуха за януари 2021 г. спрямо нормата за 1981 – 2010 г. в Европа. Източник: C3S/ECMWF

Южните райони на Европа регистрираха нормални или под нормални средни температури. Гърция и Турция преживяха едни от най-сериозните снеговалежи през последните години. В Атина отчетоха близо 30-сантиметрова снежна покривка, довела до хаос в транспортната система и предизвика редица проблеми в островната част на страната. В Турция същото влошаване на времето предизвика множество катастрофи по пътищата, а хиляди хора останаха блокирани заради преспи и навявания. В Истанбул силна гръмотевична буря с интензивни снеговалежи блокираха нормалния начин на живот. Снежната покривка по високите квартали на мегаполиса достигна 80 см. 

В България

В по-голямата част от нашата страна през януари 2022 г. средните температури спрямо периода 1981 – 2010 г. са наднормени. Според данни от някои станции на НИМХ, както и от стандартно разположени автоматични станции, с много голяма положителна аномалия са големи части от Дунавската равнина, особено в близост до река Дунав. С по-малка наднорменост са Тракия и Източна България, с близки до нормалните са температурите в крайните южни и югозападни райони. Има и места със средни януарски температури под нормата, но това са главно планинските райони, като с нарастване на надморската височина нараства и отрицателната аномалия. При така получилото се разпределение на аномалиите, почти се минимизираха разликите в температурите между Северна и Южна България. Средните януарски температури за дългогодишен период по поречието на Дунав са отрицателни, докато в Югозападна България са от порядъка на 1 – 3°C. Тази година значителната наднорменост на Северозапада и стойностите, близки около нормалността в Югозапада, почти изравниха средните температури във Видин и в Сандански, което е рядко явление. 

От 2000 г. до днес има 8 случая с по-топли януари от тазгодишния (Фиг. 4), като водач в тази класация е януари от 2007 г. Последният поднормален януари спрямо периода 1981 – 2010 г. е през 2017 г., когато е отчетена изключителната за съвремието отрицателна аномалия от над 4°C. 

Фигура 4: Отклонение на средната температура на въздуха в България за януари 2022 г. спрямо нормата за 1981 2010 г. Източник: www.stringmeteo.com
  • Януари 2022 г. започна с високи за сезона температури като аномалията в края на първата десетдневка в Северна България беше от порядъка на 5 –  8°C. Бяха поставени и няколко дневни рекорда до 5 януари, главно на места в Североизточна България –  Силистра, Русе и Търговище, а на Йордановден и в София и Варна (Фиг. 5). Като най-високите стойности достигнаха 20°C.
Фигура 5. Максимални температури на 6 януари 2022 г. в София и Варна. Изготвил: Авторът

Впоследствие температурите се нормализираха, а през третото десетдневие често бяха и под норма. Най-ниските температури за месеца в равнинната част на страната са отбелязани на 25 януари и на места се понижиха до екстремно ниски стойности. Според автоматична метеорологична станция в Плана е отчетена температура под -30°C. И на други места като Трън, Самоков и Севлиево са измерени температури под -20°C. Въпреки, тези ниски температури и няколкодневния поднормен период през втората и третата десетдневка, средните температури за голяма част от страната са по-високи от нормалните. Една от причината е голямата динамика на атмосферните процеси – често преминаване на атмосферни фронтове от северозапад на югоизток и свързаното с тях ветровито време, което е благоприятно за по-високи температури в Северозападна България и това води съответно до по-голяма месечна аномалия именно там. 

Ледена покривка

В Арктика площта с морски лед за януари 2022 г. е с около 4% по-малко от средната за 1981 – 2010 г. (Фиг. 4.). Тези стойности определят тазгодишния януари с най-голяма ледена площ от 13 г. насам. За последно толкова голяма площ с лед е имало през 2009 г. Въпреки повечето ледена площ спрямо последните години, тенденцията на месеци с по-малко от нормата лед продължава и вече наброява 24 г. Последната година с повече лед от нормата за периода 1981 – 2010 г е през 1998 г. 

Фигура 6: Отклонение в % на концентрацията с морски арктичен лед площ през януари 2022 г. спрямо нормата за 1981 – 2010 г. Източник: C3S/ECMWF

В регионален план по-висока от обичайното е концентрацията на леда в Берингово море, докато с по-малко от средния обем е ледът около Канада. Под нормите са и концентрациите западно от Гренландия, където се наблюдаваха и средни температури значително над нормата (Фиг. 6).  

В Антарктика през януари 2022 г. обхватът на морския лед е под средните стойности за 1981 – 2010 г. и е с около 17% по-малко от нея. Според тези данни първият месец от годината е на четвъртото най-ниско равнище по антарктически лед, като с по-малко лед са били само 1988, 2017 и 2019 г. 

Като цяло концентрациите под средните преобладават в почти всички крайбрежни акватории. Все пак наднормени са концентрациите на морския лед е на места по крайбрежието на морета Рос и Амундсен, както и на запад от Антарктическия полуостров. Най-големите отрицателни аномалии се наблюдават в части от море Белингсхаузен и северните части на море Рос (Фиг. 7). 

Фигура 7: Отклонение в % на концентрацията с морски антарктичен лед площ през януари 2022 г. спрямо нормата за 1981 – 2010 г.  Източник: C3S/ECMWF

В регионален план повечето крайбрежни води и морета се отличават с по-малка концентрация на морски лед. Особено добре това личи около Антарктическия полуостров, както и по крайбрежните части на морета Рос и Амундсен. Площите с положителни стойности на аномалията по отношение на концентрациите на морския антарктически лед са пръснати в различни сектори и се характеризират с разпокъсаност и сравнително малки размери. 

Януари 2022 г. не се различава по същество от останалите месеци през годината – с по-високи средни глобални температури, с преобладаващи положителни температурни аномалии по света и с малко райони с по-студени от обичайното условия. Всъщност тези факти вече са новото „нормално“ и вече не ни изненадват. Впечатляващи са тези 75 „топли“ рекорда в Аржентина, но не по-малко впечатляващи са и 80-сантиметровата снежна покривка в Истанбул и 30-сантиметровата в Атина. Всичко това показва, че колкото и да се е затоплила Земята през последните години, все още са възможни сериозни зимни прояви. 


* Публикацията е част от поредица, която прави обзор на метеорологичните и климатичните условия на глобално, регионално и локално ниво. Ежемесечните публикации излизат в рамките на следващия календарен месец и са базирани на обзор на Европейската служба за изменение на климата Коперник (C3S) за предходния месец.


Виж още:

В публикацията са използвани материали от:

  1. https://climate.copernicus.eu/surface-air-temperature-january-2022 
  2. https://climate.copernicus.eu/sea-ice-cover-january-2022 
  3. https://agenciabrasil.ebc.com.br/en/geral/noticia/2022-01/heat-wave-rages-southern-brazil
  4. https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_monitoring/enso_advisory/ensodisc.shtml
  5. https://mkweather.com/oslo-norway-with-the-warmest-january-day-in-history-125c-austria-173c-croatia-and-bosnia-185c/#:~:text=January%202022%2C%20only%202%2D3,January%20in%20all%2Dtime%20history
  6. https://meter.ac
  7. www.stringmeteo.com
  8. http://www.meteo.bg/bg