Грийнкаст, еп. 19: Климатека

В 19-я епизод на подкаста на Грийнпийс България, Грийнкаст, екипът на Климатека, състоящ се от Пламена Маринова, Симеон Матев, Петко Божков и Борислав Григоров, представя новосъздадената платформа за науката за климата.

Всяка година на 5 юни се отбелязва Световният ден на околната среда, който е най-мащабното събитие, посветено на опазването на природата. От отбелязването му за първи път през 1972 г. до сега, хората са организирали хиляди събития – от почистване на квартала и противодействие срещу престъпленията над дивата природа, до залесяване и възстановяване на съществуващи гори. Това е записано в интернет страницата на Министерството на околната среда и водите. То, както и други отговорни институции в страната, понесоха миналата година критики и получиха препоръки от Европейската комисия.

В специалния доклад по изпълнението на политиките в областта на околната среда е записано, че от 2017 г. България има слаб напредък в прилагането на европейските изисквания за опазване на околната среда и все още има да наваксва много в намаляването на замърсяването на въздуха, по отношение на отпадъците и тяхното рециклиране, управлението на водите и др.

Редица препоръки пристигнаха в страната ни миналата пролет. А през последните седмици получихме красноречиви доказателства как няма научени уроци – няма спирка пред токсичните води от дейността на ТЕЦ Република в Перник, няма отговорни за екокатастрофата с отпадни води във Ваненското езеро, няма друга възможност да се укрепи морски бряг, освен като се подпре с нов хотел и въобще в страната ни все още няма добра политика по отношение на околната среда

На фона на мрачните наблюдения ни очаква една светла среща.
На 5 юни 2020 г. се откри информационната онлайн платформа Климатека Този епизод на Грийнкаст е посветен на нея. С какво са се захванали ще ни разкажат нейните създатели: Пламена Маринова е основател и координатор, а научният авторски колектив се състои от експертите Борислав Григоров, Петко Божков и Симеон Матев.

Тяхната интернет страница ще отговаря на много въпроси и ще предоставя достоверна и проверена информация на достъпен език. Последвайте Климатека и в социалните мрежи, Facebook и Instagram, за да получавате бързо новото съдържание и да имате директна връзка с екипа.

За пълния запис от подкаста виж тук.