Екстремните метеорологични явления и последиците от тях

Николай Петков от екипа на Климатека в интервю за предаването “Еко Свят” по БНР – Радио Видин, където той говори за най-опасните метеорологични явления в света и България през 2021 г. и за връзката им с климатичните промени.

Онлайн платформата “Климатека” публикува информация за най- екстремните метеорологични явления за 2021 година. Сред тях са мощният циклон “Филомена”, който донесе обилни снеговалежи в Португалия и Испания. Мадрид отбеляза 50 – 60 см снежна покривка – нещо невиждано за последните 50 години; наводненията, които засегнаха страни в Западна и Централна Европа през месец юли и унищожиха домове и инфраструктура; горещата вълна, която засегна северозападните Съединени щати и югоизточните райони на Канада в края на юни и през първата половина на юли и други. 

“Като цяло се счита че доста от тези събития са станали по- вероятни поради климатичните изменения. Това заявяват от Световната метеорологична организация. Ще трябва да се приспособим като човечество спрямо тези промени. Като изминалата година не е най- топлата, но се счита за седмата най-топла от началото на метеорологичните наблюдения. Това казват от европейската програма “Коперник”. България определено е засегната от климатичните изменения. Конкретно миналата година беше сравнително по- хладна спрямо предходните, но пак с температури по- високи от обичайните”, заяви Николай Петков- част от екипа учени към онлайн платформата, която имат за цел да направи науката за климата достъпна за всички.

В България продължителната гореща вълна през лятото не беше нещо невиждано за страната. Това беше причинено поради затопляне вследствие на нахлуване на по- топъл въздух от Африка и такъв тип събития, може би, вече са станали малко по- типични за нашия район. Зимите също са по- меки последните години. Температурите са станали по- високи, поради което може да наблюдаваме някои събития, които преди са били типични веднъж на 20 години, сега са примерно веднъж на 10 години, казва климатологът Николай Петков.

Ключовата причина за климатичните изменения са емисиите от парникови газове, които човечеството отделя през последните два века в по- голямо количество. Те водят по затопляне и повишение на температурата на Земята.

Пълния запис от интервюто чуй тук. Статията на Климатека за най-екстремните метеорологични явления през 2021 г. прочети тук.