Доц. Емил Гачев: Микроурагани са възможни в Гърция и южна България след 10 септември

Доц. д-р Емил Гачев от екипа ни в интервю за в-к “24 часа” относно капризите на времето, климата, Ел Ниньо и за това какви опасни метеорологични явления ни очакват.

  • Не е вярно, че вече всяко следващо лято ще е по-горещо от предишното
  • В Пирин има два микроледника – най-южните в Европа, и учудващо, но не се топят, казва географът

– Доц. Гачев, какво става с времето – студена пролет и начало на лятото, последвани от жеги с рекордна продължителност, после порои, до вчера пък 10 градуса сутрин през август?

– Времето, знаем, е много променливо нещо – моментно състояние на атмосферата, което се отличава с много силни колебания. Нормално е в рамките на 1-2 седмици температурите и валежите да се колебаят значително. Това е характерно за климата в нашия регион.

Това, което учените считаме за следствие от климатичните промени е, че

се увеличава контрастността на тези явления

Увеличава се тяхната интензивност, без значение дали говорим за прекалено големи валежи, или обратното – прекалено голяма жега и сухота.

Обострянето на тези явления е следствие от затоплянето на климата. Обяснението е, че когато атмосферата се затопля, в нея се събира и задържа повече енергия. Енергията във въздуха идва най-вече чрез изпарението от океана и от земята – когато тя преминава от течно в газообразно състояние, преходът е свързан с поемане на енергия от самата водна пара. И когато се изпарява повече вода от земната повърхност, в нея има много енергия. Когато температурата на въздуха се понижи, парата горе се втечнява. Eнергията, която водата е приела от земната повърхност, се освобождава горе в атмосферата. Тъй като енергията не се губи, тя преминава в друг вид: електрическа, механическа, топлинна. Това всъщност усилва всичките процеси – ветровете, валежите, циклоните и антициклоните.

– Прави ли са колегите ви по света, които предупредиха в пика на жегите, че всъщност това е най-студеното лято до края на живота ни, т.е. всяко следващо ще е по-екстремно?

– Не споделям това мнение. От историята на климатичните измервания, които на най-старите станции се водят повече от 200 години, става ясно, че климатичната система има своите колебания. Никога не може да кажем, че всяко лято ще е по-горещо от предишното. Просто това лято се е случило да има някакъв екстремен период. Както виждате обаче, през август температурите се успокоиха. Няма да се учудя, ако излязат около и под нормата в края. Това са изказвания, които не лежат върху здрава научна основа.

Затоплянето е факт. Може да кажем на базата на прогнозата за въглеродните емисии, че например

след 30 години средните температури ще са с половин или 0,7 градуса по-високи

Не може обаче да се твърди, че всяко следващо лято ще е по-топло.

– Какво ни очаква със завръщането на Ел Ниньо? Имат ли връзка с него пороите в Центална и Северна Европа в началото на месеца, взели жертви?

– Има доста изследвания, които се опитват да открият връзка между този феномен и климата в Европа, но не е доказана. Ел Ниньо е глобален процес, но той обхваща основно Тихия океан, и то южната му част. Получава се едно забавяне на студените течения в южния океан, което води до прекомерно затопляне на водите край Южна Америка. Там се получават аномалии като

проливни валежи в пустинята,

а в същото време в района на Индонезия и Южна Азия става по-сухо. Това са глобални процеси, които вероятно влияят на климата в Европа, но не директно.

– Доколко могат да се прогнозират катаклизми и очакват ли ни такива?

– Ако говорим за изригванията на вулканите например, които са сред най-големите катаклизми и влияят и върху климата, не могат да се предвидят с точност. За климатичните катаклизми има някакво прогнозиране, но то не може да бъде дългосрочно. Прогнозите обикновено са в рамките на 1-2 седмици.

Има нещо, което е характерно за този период от годината и може да очакваме през септември заради високата температура на морската вода, особено в Средиземно море. Това обикновено води до образуването на микроурагани, които засягат част от Гърция, а понякога и южната периферия на България. Така че по някое време през септември сигурно ще има нестабилно време и валежи.

През последните години някои от тези микроурагани имат катастрофален характер. Това трябва да имат предвид хората, които предвиждат почивка в Гърция след 10 септември.

Тези циклони приличат на тропичните във Флорида, Мексико, Филипините,

но с много по-малък размер. Въпреки това е свързано със силни ветрове, проливни валежи и наводнения. Обикновено се случва в Гърция, но макар и рядко, и над Черно море – веднъж на 10 години се наблюдава и такова явление.


Пълното интервю прочети тук.