Проф. Емил Гачев: Най-застрашени от безводие са Югоизточна България и Североизтокът

Интервю на проф. Емил Гачев за БНР по темата за водните ресурси на България.

Колко воден ресурс имаме, зависи от това колко разумно го ползваме. България не е от най-богатите на водни ресурси страни в Европа, но на този етап те са достатъчни, за да задоволят потребностите ни. В контекста на продължителна суша и затопляне обаче тенденцията е към свиване на този воден ресурс. Зависи от конкретните обстоятелства – какви ще бъдат годините.

Това мнение изрази в интервю за БНР проф. Емил Гачев от Института за изследване на климата, атмосферата и водите при БАН преди пресконференцията на тема “Мит ли е, че България е богата на водни ресурси?”

Може да се усети воден дефицит в определени райони на страната, предупреди специалистът и посочи като най-застрашени Югоизточна България, Североизтока и ивица по брега на Дунав към  Видин.

“Планините са водните резервоари. Колкото по-далече си от планините, толкова по-малко надежден източник на вода имаш. И когато и самият климат е засушлив, това може да доведе до водна криза.”

Понастоящем водният ресурс на България е достатъченПо-голямата част от територията на страната е извън воден стрес през по-голямата част от времето, но климатът ни ще става все по-средиземноморски, лятото – все по-сухо. Дори валежите да останат едни и същи, затоплянето на климата ще доведе до по-големи изпарения, коментира проф. Емил Гачев в предаването “Преди всички”.

Реално водният ресурс, който се формира върху самата територия на страната е 16-18 милиарда кубични метра. Останалите – от дунавските води, не са пълноценен ресурс, тъй като нямат питейни качества, поясни проф. Гачев. Така по думите му се оказва, че питейният ни ресурс е по-малък, отколкото в статистиката.

Да не бъдем алармисти, призова той и обобщи, че водна криза у нас не се очертава в близко бъдеще.


Пълния запис от интервюто изслушай тук.