Елица Станева – Бритън: Има връзка между покачването на температурите и зачестилите случаи на домашно насилие

Елица Станева Бритън от авторския ни екип в интервю за Радио Фокус относно връзката между климатичните промени и домашното насилие.

Връзката между поведението на хората и климатичните промени е доста деликатна. Това коментира в предаването “България, Европа и светът на фокус” на Радио “Фокус” психологът Елица Станева – Бритън.

“Учени от десетилетия, преди темата да стане “модерна”, и за жалост, актуална и България, се наблюдава връзката между покачване на температури и увеличаване на домашното насилие. Интересно е, че не можем да повярваме, че връзката е  директна, но тя минава през това, че климатичните промени водят до загуба на работни места, до финансова нестабилност и от там вече хората преживяват негативни усещания, вътрешни преживявания като гняв, неудовлетворение, стрес, откъдето това вече избива в агресия към любимите хора”, обясни психологът.

По думите й икономическите последствия също са налице в резултат на различни катаклизми: “Това е не само директна загуба на работни места, а това се свързва с инфраструктура, климатичните бежанци, които нямат работа. Също имат по-ниско усещане за труд и общо взето изпитват една неудовлетвореност, което ги кара било то да напуснат работа или да намалят работните си часове, което влияе на финансовата стабилност”.


Пълният запис от интервюто изслушай тук.