Как ни влияят климатичните промени и климатичните конспирации

Интервю на Елица Станева – Бритън от авторския ни екип в предаването „100% будни“ по БНТ относно конспирациите за климата.

22% от населението на Земята вярва, че глобалното затопляне е откровена лъжа. 76% от хората у нас признават, че не са запознати с климатичната ни политика, а 3% дори смятат, че климатичните промени не представляват проблем.

За климатичните конспирации разговаряхме в „100% будни“ с Елица Станева – Бритън. Тя е  психолог по образование, еколог по призвание и един от авторите в платформата „Климатека“, която има за цел да направи науката за климата достъпна за всички.

Защо са толкова привлекателни конспирациите за климата за голяма част от хората?

“Конспирациите и конспиративното мислене са един нормален феномен. Те помагат на хората да разберат света. Дори да не е базирано на факт, дори от гледна точка на психологията и дори социологията като по-масово мислене, конспирациите са нормален феномен. Не знаем как по друг начин, например в случая с климатичните промени, да си обясним дадено събитие и затова си извличаме информация, която ни помага да се ориентираме и да не се страхуваме от случващото се.”

За жалост понякога се изхожда от факти, което помага на привържениците на конспиративни теории да се чувстват по-уверени. В случая с климатичните промени самата наука се изкривява, защото повечето хора не разбират фактите.


Цялото интервю виж тук.