Елица Станева – Бритън: Психологическото дистанциране от промените в климата е нормален феномен

Интервю на Елица Станева Бритън от авторския ни екип за БНР – Радио Благоевград относно психологическото дистанциране от климатичните промени.

Психологическото дистанциране от промените в климата е нормален феномен. Когато нещо е по-далечно и абстрактно то е по-хипотетично, по-отдалечено, не ни вълнува и в крайна сметка ни спира да реагираме по този въпрос“,

коментира в интервю за Радио Благоевград психологът Елица Станева – Бритън.

Младият учен и еколог посочи, че COVID пандемията, войната в Украйна, инфлацията отдалечиха още повече темата за климатичните промени и реализирането на плановете за тяхното ограничаване. „Това наистина е нормален човешки процес, защото трябва да се справяме с ежедневното, преди да мислим за нещо по-абстрактно“. 

Психологическата дистанция може да се наблюдава на няколко нива: времево, социално, пространствено и хипотетично. Комуникацията е от решаващо значение, за да се помогне на хората да скъсят тази отдалеченост. Важна роля в този процес имат учените, образователните институции, медиите, лидерите. „Отчужденост, не запознатост с данни, недоверие, но понякога има и страх, което за жалост прекършва цялата комуникация “, коментира още Елица Станева – Бритън.


Цялото интервю изслушай тук.