Климатични промени, горещи вълни и човешкото здраве

На 5 юни, Денят на околната среда, Климатека става на една година. Една година, в която направихме първите си крачки и се опитахме да приближим науката за климата до българското общество.

По случай първия ни рожден ден те каним на уебинара ни: Климатични промени, горещи вълни и човешкото здраве, в което д-р Зорница Спасова ще представи темата за горещите вълни.

Темите, които ще покрием по време на събитието по-конкретно са:

  • какво представляват горещите вълни;
  • за връзката между климатичните промени, горещите вълни и човешкото здраве;
  • защо рискът от фатални инциденти заради високите температури се повишава от 80-те години на ХХ-ти век насам;
  • защо в момента делът на населението, което живее в климатични условия, които водят до смъртоносно високи температури през поне 20 дни от годината, съставлява 30%.
  • за възможните и съществуващи мерки, системи и планове за действие за защита на здравето на населението от въздействието на горещото време

Всеки един от вас ще може да зададе въпроси си като коментар, които ще дискутираме в края на събитието.

Лектор: Д-р Зорница Спасова

Д-р Зорница Спасова е главен асистент от Националния център по обществено здраве и анализи към Министерство на здравеопазването и научен секретар на Българското дружество по медицинска география. Също така тя е и организатор на the Lancet Countdown on Health and Climate Change в България, а нейните интереси са фокусирани върху въздействието на климата върху човешкото здраве. Зорница Спасова е част от общността от учени и експерти, която създадохме през изминалата година. Целта на този авторски кръг е да даде възможност на учените да представят свои публикации и теми и да отразяват климатичните промени през тяхната собствена експертиза.

Прочети първата публикация на д-р Зорница Спасова по темата тук: Защо горещите вълни се наричат „тих убиец“? – Част 1.

Събитието е безплатно, не изисква предварителна регистрация и ще се предава на живо от Facebook страницата на Климатека.

Очакваме те на 8 юни, 18 ч.!


Благодарим на всички читатели, автори, партньори и приятели, които не само ни подкрепят, но и с които споделяме общи разбирания, че за климатичните промени трябва да се говори компетентно и да се предприемат адекватни действия.