Климатека се включва в Софийския фестивал на науката с тема за устойчивото земеделие

На 9 октомври от 13:30 ч. екип на Климатека ще представи темата “Защо и как устойчивото земеделие може да бъде решение за климатичните промени?”

Участници в научното кафене ще бъдат: Радина Калдамукова, Надежда Шопова, Дина Сиракова и Боян-Никола Зафиров.

Знаем, че климатичните промени са едно от най-големите предизвикателства, пред които е поставено обществото ни днес. Земеделието, освен че има съществена роля в задълбочаването на промените в климата, е и пряко засегнато от тях. Повишаващите се температури, промяната в моделите на валежите и екстремните метеорологични явления са само част от негативните фактори, които му влияят. Тези и други фактори водят до природни, социални и икономически проблеми и повдигат въпроси как да се опазят биоразнообразието, почвите, водите, както и храните и суровините.

Всички се питаме има ли земеделски практики от миналото, към които можем да се обърнем днес. Може ли променящият се климат да е повод да заговорим за по-устойчиво и интелигентно земеделие, което крие редица ползи както за климата, така и за околната среда и за здравето на хората? 

На събитието на 9 октомври от 13.30 ч. ще разгледаме интересни примери и ще разкажем за новите тенденции в градското и биоземеделието – като за вертикално отглеждане на култури, микрорастения, растения в карго контейнери, така и за повдигнати лехи, rooftop gardens, озеленени покриви и фасади. Ще засегнем темата за новите технологии като хидро, аеро и аквапоника. Няма да подминем и ролята на дивите роднини на растенията и пермакултурите. Ще стане дума и за ролята на градското земеделие в образованието и човешкото психично здраве. 

Ако темата е важна и за теб или си начинаещ градски градинар, очакваме те на 9-ти октомври от 13:30 ч., в София Тех Парк. 

Виж повече информация за фестивала и събитието ни тук.