Климатека e отличена за кампания на годинaтa в наградите за биоразнообразие и климат

На 22 октомври се проведоха годишните награди за биоразнообразие и климат организирани от Българска фондация Биоразнообразие. Преди официалната церемoния, бяха селектирани 58 номинации, разделени в 5 категории. Традиционно категория за най-успешна кампания е най-оспорвана и е с най-голям брой номинации – общо 23. Климатека получи безценното признание и взе наградата на публиката в тази конкурентна категория.

Събитието по награждаването се предаваше на живо, видеото може да бъде гледано тук .

„Климатичните промени са едно от най-големите предизвикателства, пред които е поставено обществото ни днес. За да се справим с него са необходими действия в глобален и локален план и е необходимо да се включат различни социални и икономически групи. Но за да можем да предприемем необходимите действия, е важно всеки един нас да знае и да разбира какви са причините и следствията от климатичните промени. А често тази тема остава твърде научна, сложна и дистанцирана за хората. Тук идва ролята на Климатека – да превежда науката за климата на достъпен език“, коментира Пламена Маринова, основател на Климатека.

Благодарим за огромното признание на всички, които намират стойност и подкрепят инициативата ни. Специални благодарности към нашите читатели и поддръжници; както и към нашите партньорите, в лицето на медии и други организации, които популяризират съдържанието ни и ни помагат да достигнем и информираме повече хора в България за този сериозен и належащ проблем.

Грамота на Климатека за награда на публиката в годишните награди на Българска фондация Биоразнообразие

Тук може да бъде намерена подробна информация за номинациите. А това са категориите, в които бяха отличени победителите:

1. Най-успешна кампания, свързана с опазване на биоразнообразието и климата –  23 номинации
2. Най-добър журналистически материал, свързан с опазване на българската природа и климатичните промени  –  11 номинации
3. Активист за природата –  11 номинации
4. Политик с най-голямо внимание към българската природа –  3 номинации
5. Награда за отговорни бизнеси (по отношение на природата и климата) – 10 номинации

Слушай и интервю с Йорданка Динева от Българска фондация биоразнообразие по БНР, непосредствено преди наградите.