Плановете за трансформацията на въглищните райони не са конкретни

Д-р Божидар Иванов от авторския ни екип в интервю за БНР “Радио Благоевград” относно проблемите в трансформацията на въглищните региони в България.

През следващите десетилетия  България трябва да спре производството на електрическа енергия от изкопаеми горива, по-конкретно от въглища. За страната ни това означава постепенно намаляване и евентуално затваряне на големи минни и енергийни комплекси в областите Перник, Кюстендил и Стара Загора. От Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ съобщиха, че с предложените за обществено обсъждане териториални планове за справедлив преход в трите въглищни района на страната пряко са застрашени 20 000 работни места, а косвено – засегнатите ще са над 80 000 души. „От моя гледна точка, основният проблем е забавянето в начина, по който се планират нещата в България”, коментира за Радио Благоевград Божидар Иванов от университета “Еразъм“ – Ротердам, доктор по градско и регионално планиране и политики. 

Той подчерта, че цялостна икономическа и териториална трансформация на минни региони не е новост за Европа и света и посочи, че плановете за справедливия преход за нашите райони не са конкретни за начина, по който ще се осъществи този преход и не дават ясна дългосрочна перспектива за хората. „Запазване изцяло на публичните индустрии и на текущите енергийни практики, бих казал не е реалистично, защото това е процес, който ще се случи и ние сме изключително закъснели за него в България. Но можем да положим усилия да планираме в конкретен дългосрочен план конкретни стъпки за цялостна трансформация на тези региони, без да се опитваме да запазим тези индустрии“, посочи експертът и подчерта, че  конкретните планове зависят от конкретните специфики на съответните региони, че „хората са активни и се интересуват от темата.  Въпросът е, че тази енергия следва да се насочи към натиск в посока какво правим след това, а не в посока да запазим мините,  да запазим ТЕЦ- цовете. Нужно е да се търси диалог от всички заинтересовани страни. Всеки човек, който под някаква форма смята, че този процес е важен за него, да се опита да намери още един до него,  с който да разговаря за това и да мислят в посока следващи стъпки, какво друго можем да бъдем ние, освен минен регион“.


Пълния запис от интервюто изслушай тук.