WWF: Тази зима ще е по-топла заради “Ел Ниньо”

Атанас Кръстанов от екипа ни и Апостол Дянков от WWF България в интервю за Нова относно климатичните промени, връзката им с пожарите.

Рекордни горещини в Европа, Старият континент се затопля най-бързо. През изминалата година за пръв път във Великобритания беше регистрирана абсолютна максимална температура над 40 °C. 

По думите на Апостол Дянков от програма “Климат и енергия” на WWF се знае, че тази зима ще е по-топла глобално, защото е отключен процесът “Ел Ниньо”. Това важи и за следващата година като цяло.  

Той обясни, че човешкото влияние върху климата до голяма степен води и до промените. “При горещите вълни и пожарите без човешкото затопляне те не биха могли да се случват с такъв голям интензитет. Има природни процеси, които да бъдат отключени като критична повратна точка, отвъд която губим контрол над тях. Ако няколко години преминем над градус и половина от прединдустриалната епоха, може да загубим контрол. Пример е Сибир, където метан е съхранен в замръзнали почви. Друг е тропическата гора в Южна Америка, която може да прерасне в савана”, подчерта Дянков.

Атанас Кръстанов, автор в “Климатека”, сподели, че климатичните промени се виждат от редица фактори, като например затоплянето на океанските вълни и всички аномалии между температура и налягане се отразяват и на северното полукълбо. Слънчевата активност е повишена и влияе на глобалното затопляне, но трябва да се направи анализ. Метанът е 30 пъти по-активен спрямо въглеродния двуокис, за да задържа топлината”, разкри той. 


Пълния запис от интервюто изгледай тук.