Има ли как да се предпазим от природни бедствия?

Атанас Кръстанов от авторския ни екип в участие по Нова Телевизия относно природните бедствия, климатичните промени и възможностите за противодействие.

Колко голяма е ролята на човека?

Когато говорим за природни бедствия, ролята на човек се свежда до два фактора. Първият е въздействието му върху изменението на климата. Вторият  фактор е липсата на мерки, които могат да се предприемат за предотвратяването на подобни  катаклизми.

„Аз бих искал да обърна внимание към климатичния фактор , тъй като има общо с пожарите, които стават в България и Гърция. Един от ефектите на изменението на климата, тоест това, което се случва глобално, е че се получава дестабилизация на атмосферната циркулация. Това, което се е случило в нашия регион, е така нареченият омега блок, нещо, което мисля, че по-често ще чуваме от синоптици и експерти”, обясни Апостол Дяков, „Климат и енергия” във WWF, България

Така нареченият омега блок се получава когато зони с ниско и високо налягане се заключат взаимно.

„Има още един фактор и това е по-топлата морска вода в Средиземно и в Черно море, която води до предпоставки да се формира нещо, което учените започват да наричат близка до тропическа буря”, допълни Апостол Дяков.

Енергията, която се трансформира по един или друг начин акумулира огромна мощ, която в един момент трябва да се освободи.

„Природата така е измислила да се освобождава,за съжаление чрез бури, земетресения, наводнения. Ние попадаме в тази област, където все по-често ще стават такива явления, като засушавания, пожари, съответно след това веднага ще има наводнения ” коментира Атанас Кръстанов.


Пълния запис от участието изгледай тук.