Има данни за човешка грешка, довела до трагедията в Царево

Материал на БНТ относно причините за наводненията по Южното Черноморие с участието на Атанас Кръстанов от екипа ни.


Георги Чинев, окръжен прокурор на Бургас: Образувано е досъдебно производство с оглед наличието на достатъчно данни и законен повод за извършено престъпление по чл. 123 от НК – наказва се лицето, което допусне причиняване на смърт другимо поради незнание или немарливо изпълнение на занятия или друга правно регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност. Ще бъде предмет на разследването не само документацията, а изобщо всички строително-монтажни дейности по повод изграждането и експлоатацията на въпросния мост.

Мостът е общинска собственост и се стопанисва от Община Царево. Вторият мост, в който се отвори дупка, която беше запълнена още на 6 септември, е между кв. “Василико” и Нестинарка. Третият критичен – по главния път Царево- Ахтопол днес беше съборен, тъй като пропадна и е опасен.

Митко Порязов, началник на Областното пътно управление-Бургас: Мога да кажа за този мост, по който ние сме извършили наблюдението, той е от 90-а година. Както виждате, мостът е в много добро състояние, два дни не можем да го съборим, но просто под силната вълна, която подкопа средната опора…

Останалите девет съоръжения в района на Царево също са обследвани и ще трябва да бъдат ремонтирани.

Николай Денков: В момента се правят огледи, максимално бързо ще видим как могат да бъдат възстановени, така че хората да не бъдат възпрепятствани по техните основни артерии, по които трябва да се придвижват.

Според експерти не само рекордните валежи, но подкопаването на основите на мостовете е сред възможните причини за срутванията.

Атанас Кръстанов, експерт по бедствия и аварии: Някъде високо, примерно преди мостовете, са се получили бентове от боклуци и строителни материали, които се изхвърлят в деретата, отприщва се тази вода и отива с голяма сила към моста. Ако има и конструктивни дефекти, което е много вероятно, водата подкопава основите. По този начин се получава една кухина между основата и твърдата почва и мостът от гравитацията се свлича.

Депутатът от ИТН Станислав Богдански попита премиера Денков.

Станислав Богдански, “Има такъв народ”: Експерти казват, че поради незаконно добиване на инертни материали от коритата на реките коритото на реката спада и всъщност се подкопават основите на моста. Той губи своите устои и при ниско покачване дори на нивото на реката той пада.

Премиерът отговори, че проверката ще покаже какви са причините.


Пълния запис от интервюто изгледай тук.