И човекът има принос за природните бедствия

Атанас Кръстанов от авторския ни екип в интервю за БНР – Радио София относно наводненията по Черноморието и управлението на природните бедствия.

И природата, и човекът имат принос за природните бедствия. Това каза пред Радио София Атанас Кръстанов – консултант по въпроси, свързани със защитата от бедствия. Според него при наводненията по българското Черноморие над 70% роля е изиграла природата, а човекът – 30% със своето бездействие.

„Има определени принципи за превенция и защита при наводнения, които трябва да се спазват стриктно. Това безразборно строителство, което се провежда във всички градове на страната, никой никъде не гледа какви са заливаемите площи, къде има риск от наводнение. Басейнова дирекция има определени няколко по-големи реки – тях ги наблюдава с различни планове за управление риска от бедствия, от наводнение. За съжаление, не се взимат мерки да се забрани строителството на такива опасни места“, каза Атанас Кръстанов.

Той допълни, че зелените площи са от изключителна важност, тъй като абсорбират големи количества вода. За 24 часа една топола може да изпомпва около 150 литра вода, даде пример консултантът по въпроси, свързани със защитата от бедствия.

„Езерата в градовете имат много важна функция – те могат да събират водата, която е излишна и не може да се абсорбира в почвата и по този начин да се предотврати много по-сериозно бедствие“, допълни експертът.

По-рано през днешния ден Атанас Кръстанов е бил на среща в Столичната община, за да се определи готовността на София за подобен тип бедствия. По думите му, често се случва поради неизчистени шахти да се получат затлачвания.

„Въпросът е така да се организират нещата, че да могат всички служби да се справят с такива бедствия и кризи“, каза Кръстанов.

Той припомни, че към Столичната община работи отделна структура – дирекция „Аварийна помощ и превенция“, в която работят около 50 души. На ден те откликват на над 250-300 сигнала, добави Атанас Кръстанов.

„Сега искаме да направим една система, която да наблюдава от спътник урбанизираните територии – там много добре се вижда къде са презастрояванията, къде има нови квартали, там където има разливни площи. Всичко това ще покажем. В момента се отработват платформите, за да може да се визуализират всички тези проблеми“, уточни консултантът по бедствия.

Според него за предотвратяването на подобни наводнения са необходими контрол и санкции за безразборното застрояване.


Пълното интервю изслушай тук.