Атанас Кръстанов: 95% от всички пожари са свързани с човешка дейност

Атанас Кръстанов от авторския ни екип в интервю за Bulgaria on Air относно опасността от горските пожари и начините за тяхното контролиране.

Проучване показва, че продължителността на пожарните сезони глобално е нараснала с близо 20% между 1979 г. и 2013 г.

“Огненият триъгълник”, който събира предпоставките за възникването на пожар в природата са наличието на горим материал, висока температура и кислород”, каза консултантът по въпроси, свързани със защита от бедствия Атанас Кръстанов в предаването “България сутрин”.

По думите му, когато температурата е много висока, горивото става в изобилие, а горските пожари се превръщат в едни от най опустошителните и трудни за овладяване, тъй като за това влияят много фактори, като температура, влажност, атмосферно налягане, релеф, топография.

Той обясни, че 95% от всички пожари са свързани с човешката дейност, като например умисъл, криминални прояви, но и невнимание при палене на огън в горски масиви.

Затова различните горски стопанства, службите за пожарна безопасност и защита на населението предприемат всички мерки да с ограничат тези предпоставки – правят се просеки в горите, да не се прехвърля огънят, изграждат се пожаронаблюдателни кули, от които може до пет километра в далечина да се правят наблюдения“, каза Кръстанов.

В района на Столичната община има три или четири такива кули, които наблюдават територията 24 часа, 7 дни в седмицата с термовизионни камери, които могат да наблюдават и скрит огън, обясни още експертът.


Пълния запис от интервюто изгледай тук.