Симеон Матев, климатолог: Да обичаме планетата си, за да я спасим

Участие на климатолога от екипа ни д-р Симеон Матев в БНР Радио София. Ето и някои от акцентите в интервюто:

Гълфстрийм и други океански течения се забавят фатално. Това може да доведе до фатални последици за някои европейски страни. Това течение е най-важният фактор за определяне на климата на цяла Европа, вкл. и на България. Забавянето с около 15% на Гълфстрийм се дължи на глобалното затопляне. То причинява топене на ледовете на Гренландия и това води до промяна на температурата и структурата на водата. Ако това продължи, температурите в Северното полукълбо ще се понижат с 3-4 °C, зимата ще стане по-сурова, валежите ще намалеят.

Новият доклад на IPCC потвърждава някои тези, за които се дискутира отдавна: повишение на температурата с 1,1 °C през последните 120 години, както и някои екстремни метеорологични и климатични събития. Сред необратимите последствия е топенето на ледените шапки и покачването на морското ниво. Повече за акцентите от доклада тук: https://bit.ly/2VUxYww

България също усеща промяната. Метеорологичните събития и у нас станаха по-интензивни и по-мощни, валежите – дори и по-кратки, са по-обилни. Всичко това се отразява както на живота в градовете, така и на земеделието.

За оригиналната публикация, включваща пълния запис от интервюто, виж тук.