Предотвратяването на смога е лична отговорност

Христо Панчев от нашия екип гостува в предаването „Събуди се София“ по БНР „Радио София“, където говори за замърсяването на въздуха в градовете.

София прилича на Лондон по своите специфични климатични условия. В пиковете на замърсяване за няколко часа влизаме в първата десятка, наред със страни като Пакистан и Индия по качество на въздуха.

Температурната инверсия, която е характерна и за нашата столица е причина за Лондонския смог от декември 1952 г. Той е най-смъртоносния от поредица тридневни инциденти, който взема живота на над 12 хил. души. Във всеки един от дните на Големия смог в атмосферата на мегаполиса са се изсипвали хиляда тона прахови частици. Това разказа пред Радио София Христо Панчев от Климатека, сайтът за науката за климата на достъпен език.

“Не може градският транспорт да се движи, на повече от метър няма никаква видимост, болниците бързо започват да се пълнят с хора, персоналът и леглата не достигат, хора колабират директно на улицата, страшна картина”, поясни Панчев.

Той допълни, че Чърчил, който по това време е премиер отказва да вземе мерки, защото Великобритания се възстановява от войната и според него признак за здрава икономика са голямото количество изгорени въглища. По думите на Панчев много други държави плюс Китай минават по същия път.

Предотвратяването на смога е наша лична отговорност. Да ограничим трафика и горенето на твърди горива, това съветва специалистът.

Записа на интервюто чуй тук, а статията на Христо Панчев по темата за замърсяването може да прочетеш тук.