Климатът през 2022 – проклятието да живеем в интересни времена продължава

Д-р Симеон Матев от екипа ни гостува в предаването “В Развитие” по Bloomberg TV за климатичните промени и проявите им по света и в България.

Тенденцията е, че за последните 30 години температурата, не само в света, но и в България, се повишава. Намираме се в етап на глобално затопляне. Това каза климатологът Симеон Матев в интервю на Роселина Петкова за рубриката Made in Green в предаването “В развитие” на Bloomberg TV Bulgaria. “Температурните стойностите, които наблюдаваме, сочат, че 2021 е била с 1,1 градуса по-топла от нормата, 2020 – с малко повече. Самите цифри нямат толкова голямо значение, колкото тенденцията”. 

“Според различни научни разработки на колеги, темпът на това затопляне е такъв, какъвто не е наблюдаван през последните 200 години. Това дава повод за аларма сред редица организации, не само сред учените”.

В нашата страна също се наблюдава затопляне, но за разлика от глобалното повишаване на температурата, което е плавно, с малки флуктуации, в нашата страна тези флуктуации са по-големи. През последните 20 години средните температури в България са изключително и само наднормени. Има само една единствена година, 2005, когато средните температури са с 1-2 десети от градуса под нормата, каза Матев.  

“Климатът в България се променя и то към по-високи средни температури. Средните температури са малко обобщаващ показател. Зад него се крият доста процеси, които ако не се задълбочим, не виждаме. Глобалното затопляне не се изразява само в промяна на средната температура. Под промяна на климата ние разбираме и промени на доста от елементите, които формират самия климат, а това са минимални температури, максимални, интензивност на валежите, снежна покривка и т.н.”. 

По-високите температури, обаче, няма да позволят в България да бъдат отглеждани по-топлолюбиви сортове култури, защото не сме застраховани от внезапни аномални застудявания, каквито бяха наблюдавани в Гърция и Турция, обясни събеседникът. 

Тази година в България започна аномално топло с отклонения от нормата, достигащи на места до 10 градуса на дневна база, каза климатологът. “Имахме поставени няколко дневни рекорда в някои точки на страната. Постепенно започна нормализиране в температурно отношение и след средата на месеца зимата отново завладя и нашите ширини и то така, че температурите сутрин бяха с изключително сурови стойност и достигаха на места до минус 20 – минус 22 градуса”.

“Тези флуктуации на температурата на времето като цяло не са нещо необичайно. През годините сме имали и други случаи на такива лъкатушения ту в едната, ту в другата посока, но заради по-топлото начало на месеца, тази година януари ще завърши с положителна аномалия… Вероятно между +1 и +3 ще бъде отклонението на средните температури спрямо установените норми”. 

Причините винаги са комплексни, каза гостът. “Климатът в нашата страна се формира от множество фактори, най-важните от които са атмосферната циркулация и релефните особености. В началото на месеца бяхме влезли в такава фаза, в която над цяла Южна и Централна Европа се пренасяше топъл въздух от Северна Африка и това доведе до тези високи температури”. 

“През 2021 година по първоначални данни в целия свят се определя като топла година. Тя се нарежда в класацията на най-топлите години на пето-шесто място. Последните седем години са най-топли от 1890 година насам, откакто се водят регулярни, инструментарни метеорологични изследвания. Не е най-топлата година. За нашата страна 2021 също е една от най-топлите, но е далеч от рекордьорите в тази област – 2019, 2016, 2007″. 

Тази година ще запази претенцията на по-топла от обичайното година, каза Матев. “Нещо повече, най-вероятно ще бъде с по-голямо отклонение на средните температура от предходната 2021 година”.

Климатологът обясни, че причината е, че феноменът La Niña, който помогна на миналата година да не бъде толкова гореща, вече няма да бъде така развит. “През по-голямата част от годината ще сме в неутрална фаза, а ще има периоди и когато ще влияе феноменът El Niño, което ще доведе до по-високи температури. 2022 година ще предложи широк набор от събития, за някои те ще бъдат фатални, за други интересни”. 

Записа на интервюто може да изгледаш тук. Статията на Симеон Матев за времето през изминалата година прочети тук.