Каква заплаха за хората и природата крият морските горещи вълни?

Д-р Зорница Спасова от авторския ни екип пред БНР Радио София относно явлението гореща морска вълна.

Морските горещи вълни са катастрофални явления, които зачестяват на фона на глобалното затопляне. Те могат да са фатални за част от биоразнообразието, могат да причинят проблеми с продоволствената сигурност и представляват заплаха за туристическия бизнес.

Пред Радио София Зорница Спасова, която е главен асистент в Националния център по обществено здраве и анализи към Министерство на здравеопазването и част от авторския екип на “Климатека” обясни, че явлението морски горещи вълни възниква при продължително много високи температури, каквито се наблюдават в Европа през последните седмици.

„Вече се заговори и за дълбочинни морски горещи вълни. С напредването на науката и по-доброто изследване на дълбочините се установява, че и в дълбочина се проявяват. Това е в следствие от глобалното затопляне, защото океанът абсорбира 90% от топлината в атмосферата“, каза Зорница Спасова.

По думите й, Черно море се затопля по-бързо отколкото останалите водни басейни.

„Ако за Световния океан е 0,15 градуса за десетилетие, в Черно море е 0,65 градуса за десетилетие. Правено е проучване за Черно море за 40 години и 2/3 от всичките морски горещи вълни се наблюдават през последните 10 години, т.е. усилва се глобалното затопляне – става все по-бързо и по-интензивно“, обясни експертът.

Тя добави, че през зимата също се наблюдава подобно явление, както през последния зимен сезон, който беше с по-високи от нормалното за нашия климатичен пояс градуси.

Зорница Спасова припомни, че тази година Земята попадна и под влиянието на явлението Ел Ниньо.

„С което се установява, че потенциално акваторията, която е засегната от горещи вълни може да нарасне от 10% за целия Световен океан до края на летния сезон с между 40 и 50%. Ел Ниньо ще окаже влияние на глобалната температура и се очаква една доста гореща година, подсилена и от това явление“, каза Зорница Спасова.

Тя обясни, че през 2015-2016 г. при интензивна гореща вълна по Западното крайбрежие на Северна Америка се е наблюдавала масова смърт на корали и водорасли. 


Пълният запис от интервюто чуй тук.