Каква е опасността от явлението „морски горещи вълни”

Д-р Зорница Спасова от екипа ни в интервю в предаването „В развитие” по Bloomberg TV относно същността на т.нар. морски горещи вълни.

Морските горещи вълни се образуват при нахлуване на гореща въздушна маса или при топли морски течения. Когато се комбинират тези два фактора, имаме най-интензивните морски горещи вълни. С глобалното затопляне тези вълни стават все по-интензивни. Те могат да доведат до масова гибел на морски водорасли, морска трева, намалява планктонът, могат да загинат риби, раци, както и птици, които се хранят с риба. Засегнато е биоразнообразието и след една продължителна морска гореща вълна може да отнеме години, за да се възстанови екосистемата. Това разказа Зорница Спасова, главен асистент в Националния център по обществено здраве и анализи и автор в “Климатека”, в рубриката „Made in Green” с водещ Роселина Петкова.

Последиците от морските горещи вълни чисто икономически за нас, хората, са намаляване на риболова. А в животинския свят може да се стигне дори до изчезване на цели видове, важни за хранителната верига.

Нашето крайбрежие също е засегнато. Установено е, че горещите вълни в Черно море се интензифицират  повече, отколкото средно  в Световния океан.

В Черно море затоплянето е между 0,65 и 0,7 градуса по Целзий на десетилетие, докато средно за Световния океан е 0,15 градуса по Целзий за десетилетие.

Само в горните слоеве на Черно море има живот и едно такова събитие вляе допълнително, защото черноморската екосистема е по-чувствителна в сравнение с другите.

„Единствено с намаляване на въглеродните емисии и смекчаване на климата може да се противодейства срещу морските горещи вълни”, убедена е Зорница Спасова.

Пълното интервю изгледай тук. Статия на д-р Спасова относно морските горещи вълни прочети тук.